Home

Terra Vitis

Logo Right Wine

Terra Vitis is een nationale federatie van boeren, coöperaties, wijnhandelaren en autoriteiten op het gebied van landbouw en milieu in Frankrijk. 

Terra Vitis wil een “production viticole raisonnée” realiseren, dus een verstandige, “fatsoenlijke wijnbouw”. 

In een “Cahier des charges” staan de voorwaarden beschreven voor een “oenologische wijnbouw”, waaraan elke boer, die lid wil worden van Terra Vitis, verplicht is te voldoen.

Elk jaar worden deze in samenwerking met de boeren door de federatie aan de laatste inzichten aangepast.

Door een strenge controle van de wijngaard (de wijnstok) tot aan de kelder (de botteling,) dus op productiemethoden en techniek, wordt gestreefd naar een kwaliteitsproduct met respect voor het milieu. In het “Cahier” staan uitgebreide eisen voor:

  • Respect voor natuur en milieu
  • Betere arbeidsomstandigheden en veiligheid voor werknemers
  • Veilig en gezond voedsel
  • Goede hygiëne
  • Technische ontwikkeling
  • Kwaliteit van de wijnen
  • Controle op en beschrijving van alle gebruikte methoden en materialen.

Kortom, bij Terra Vitis staat respect voor milieu en gezondheid voorop! 

Terra Vitis, als passie en verstand het eens zijn.Lifestyle magazine Felderhof schreef over deze wijn het volgende:

HOOP VOOR DE FRANSE WIJN

Tot voor kort werd er in serieuze wijnkringen rekening mee gehouden dat de Franse wijnboeren ten onder zouden gaan in het geweld dat vanuit de hele wereld op hen af kwam. Van Nieuw-Zeeland tot Canada, van Chili tot China en van Australië tot de Limburgse heuvels rolden vaten wijn in de richting van de wereldconsument. Vaak wijnen met een uitstekende kwaliteit voor een schappelijke prijs.

Wie wilde er nog een Franse wijn? De grote namen uit Bordeaux en Bourgogne werden onbetaalbaar voor een eenvoudige ziel en vlogen weg naar de nieuwe miljardairs in Beijing en Moskou.

Voor de kleinere wijnboeren was nauwelijks belangstelling. Bovendien waren vele van deze hardwerkende landlieden vergeten op tijd te investeren in nieuwe productiemethoden en de marketing werd nog gedaan op de wijze van voor de Eerste Wereldoorlog. Op 99% van de etiketten achterop de wijnfles stond niet meer dan het aantal deciliters, de plaats waar deze gebotteld was en het alcoholpercentage. En natuurlijk vanwege de Europese regels dat de wijn ook sulfiet bevatte.

Maar wie denkt dat de grootste en oudste wijneconomie ter wereld zich er zomaar bij neerlegt, vergist zich degelijk. Al tien jaar geleden zijn een paar jonge wijnboeren in de Beaujolais wakker geworden.

De enige manier om te overleven, volgens hen, is kwaliteit te leveren. Kwaliteit, die niet alleen bestaat uit een mooie smaak, maar ook uit het verantwoord produceren van de wijn: van wijnstok tot de wijn in de fles zit. Geen gerotzooi met gif en onnatuurlijke middelen om de productie op te vijzelen. Zo verantwoord mogelijk met de natuur omgaan, is het devies van de groep die zich verenigde onder de naam: TERRA VITIS.

Men stelde strenge regels op waar de boeren zich aan moeten houden. Maar geen onmogelijke eisen. “Raisonnabele” Dus geen gif of onnatuurlijke gisten. En het liefste niet filteren: gewoon wijn maken zoals Bacchus het heeft bedoeld.

Dit doen zij door gebruik te maken van natuurlijke processen om schadelijke organismen, waar mogelijk, te bestrijden en alleen als het echt niet anders kan minimaal gebruik te maken van chemische behandelingen. Men probeert weer evenwicht in de natuur aan te brengen door het planten van meer variëteit.

Bovendien krijgen de aangesloten boeren regelmatig cursussen over biologische bestrijding van plagen en parasieten. Het gaat erom zo minimaal mogelijk gebruik te maken van chemische behandelingen. Zo puur mogelijk, maar geen krampachtig geitenharensokken-gedoe.

Terra Vitis vind je tegenwoordig door heel Frankrijk. Zelfs châteaux met een Grand Cru status hebben zich aangesloten zoals Pichon-Longueville.

“Quand passion s’accorde avec raison” is het motto van de Terra Vitis-organisatie. Ik zou het vrij vertalen met: “Als verstand en gevoel paren wordt magie geboren.

En die magie vind je in je glas terug.

Bij enig naspeuren blijkt er een Nederlandse importeur te zijn die zich specialiseert in de wijnen met dit kwaliteitslabel: het is Ferencz Deli, die samen met zijn Franse vrouw Valérie de Oude Wijnhoeve heeft in Oudeschoot, bij Heerenveen.

Bij hen proef ik een hele range aan Terra Vitis-wijnen en de meeste zijn om lang van te genieten. En ik merk dat het karakter van deze wijnen zo sterk naar voren komt dat vele nieuwe wereldwijnen met hun doorsnee-smaak het heel moeilijk gaan krijgen. Frankrijk terug aan de top, dankzij de Terra Vitis Revolutie. Het is niet de eerste Franse revolutie die de wereld wakker schudt.

Right® wordt gedistribueerd door:

De Oude Wijnhoeve

Marktweg 46
8451 CG Oudeschoot
Telefoon: 0513-622914
info@deoudewijnhoeve.nl
www.deoudewijnhoeve.nl

Right®Wine from France
with healthy roots
© info@rightwine.eu 2009